468x60 Ads

This is featured post 1 title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation test link ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

This is featured post 2 title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation test link ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

This is featured post 3 title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation test link ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

This is featured post 4 title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation test link ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

This is featured post 5 title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation test link ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Selasa, 10 April 2012

Hanya Tuhan Yang tahu


Kekadang kita bercakap jujur n ikhlas menyatakan ap yang kita rase, tetapi tak semua penerimaan orang 2 sama apa yang kita rasakan. 

2 3 hari nie tension hiler, & macam -macam dugaan menimpa diri, tapi aku bersyukur allah ada n sentiasa membantu umatnya yang di timpa masalah. Syukur sangat semuanya settle. Sebab tu lah kekadang kita benci orang 2 walhal orang tu lah akan membantu kita & kadang kala kita percaya orang tu, walhal dia lah pemusna , talam 2 muka @ hipokrit. 

manusia hipokrit nie lah sentiasa menghancurkan hubungan orang len, tapi x le salahkan sesapa, pada diri kita jugak semua nie. kita harus selidik betul-betul apa orang 2 katakan, lagi-lagi if dia kata bf/gf kita. 
ni tak men attack macam machine gun je.  

Aku sentiasa rasa pelik dengan sifat  manusia nie, kita hanya ingin berkawan but tangapan diorang len, if sentiasa call mesti akan jadi len, pelik!!! ingat kita nk usha. its ok lau tangapan macam tu. tapi agak-agak la sampai memburukan orang len, sampai mengatakan "MEMAKSA". pelik kan. 

Tapi ap pun ak happy semuanya settle tapi 1 je x settle, erm... kekadang jadi tanda tanya about our relationship. Biarlah masa yang menentukan segalanya.

Ap pun layan beb  


Selasa, 3 April 2012

Ayah Pin Kembali

BACHOK: Pemimpin ajaran sesat ‘Kerajaan Langit’, Ayah Pin yang ghaib selepas digempur pihak berkuasa kini muncul kembali, tetapi dalam keadaan menyedihkan apabila lumpuh separuh badan bahagian kanan akibat angin ahmar dan hanya mampu berjalan dengan dipimpin orang.
Bagi mengubati penyakitnya itu, Ayah Pin atau nama sebenarnya Ariffin Muhammad, 75, kini dikatakan berulang-alik dari tempat tinggalnya di Batu 13, Hulu Besut ke Bachok untuk berurut dengan seorang tukang urut.
Setiap kali datang berurut, Ayah Pin ditemani dua isterinya serta seorang anak perempuan berusia belasan tahun dengan menaiki sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) berwarna gelap.

Keadaan terbaru Ayah Pin itu disahkan adiknya, Abdul Rahman Muhamad, 64, yang kerap dikunjungi abangnya itu ketika datang berurut di Bachok.

Abdul Rahman berkata, abangnya itu diserang angin ahmar ketika minum di sebuah gerai di Batu 13, Hulu Besut bulan lalu.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.---> Dapatkan di pasaran!!

Dah baca?? Jadi dah tahu la ni.. ermm.. buang masa aku nk terangkan..hehe.. Apa-apa pun, apa akan terjadi pada kerajaan langit, dan juga Ayah Pin. Sama-sama kita tunggu.. nanti ada lah tu cerita dia.

Pelamin cinta Azza-Azlan

BERTEMU jodoh memang suatu yang sukar dijangka. Namun ketentuan Tuhan sudah tertulis hingga masa menentukan segalanya berlaku. Pengalaman manis dilalui pelakon drama popular, Noor Azzarima Zawari atau Azza berpeluang merasai detik bahagia buat kali kedua.

Kelmarin menjadi hari bersejarah buat Azza yang juga bekas anggota kumpulan Elite apabila selamat melangsungkan majlis pernikahan bersama jejaka pilihan, Azlan Zulaily

Majlis yang diadakan secara sederhana dan ringkas dihadiri 100 tetamu terdiri anggota keluarga, rakan artis dan pihak media berlangsung dalam suasana tenang dan lancar. 

Azza yang kelihatan anggun dengan gaun warna krim rekaan Syafieq Aiman menguntum senyum gembira saat Azlan melafazkan akad nikah yang disempurnakan imam Masjid Al-Syakirin Bukit Antarabangsa, Selangor.


Walaupun Azlan melafazkan akad sebanyak tiga kali kerana gemuruh, ia tidak menghalang pasangan ini sah bergelar suami isteri. Sebagai tanda ikatan suami isteri, Azlan memberikan wang hantaran sebanyak RM10,000 bersama tujuh dulang manakala pihak Azza membalas sembilan dulang.


Azza ditemui sebaik majlis akad nikah selesai menyatakan perasaan syukur dan gembira kerana hasratnya membina mahligai bahagia bersama suami menjadi kenyataan.

Katanya, dia tidak mahu terburu mengadakan majlis persandingan. Cuma, apa yang penting adalah melaksanakan acara pernikahan kerana masing-masing terikat dengan jadual kerja.

“Saya hanya mendapat cuti tiga hari sebelum kembali ke lokasi penggambaran drama bersiri Baitul Rahmat. Kami memang berhasrat mengadakan majlis resepsi dan ia akan menyusul kemudian.

“Buat masa ini, kami masih merancang tarikh sesuai untuk majlis persandingan nanti. Kami sebenarnya turut menerima jemputan pasar raya Mydin yang sudi menaja acara resepsi yang ingin diadakan di cawangan baru di Taman Meru, Ipoh, Perak.

“Sebolehnya saya lebih suka acara persandingan nanti dibuat ringkas dan apa yang paling penting adalah bertemu dan meraikan rakan serta kenalan yang hadir,” katanya.

Sebagai raja sehari, sudah tentu Azza mengharapkan majlis persandingan yang akan diadakan memberikan elemen romantik pada mereka dan tetamu yang hadir.

Menyelami hidup berumahtangga, Azza mengakui persefahaman antara dan kasih sayang antara satu sama lain penting dalam membawa kebahagiaan yang diimpikan.

“Saya tidak mempunyai masalah dengan jadual kerja suami kerana saya tahu bagaimana kerjanya sebagai pramugara. Namun, saya sendiri sebagai isteri perlu bijak membahagikan masa agar mempunyai masa untuk bersamanya. 

“Apa yang saya lihat anak angkat saya, Marissa dapat terima Azlan dengan baik. Begitu juga keluarga saya sememangnya sebelum ini sukar untuk saya bawa mana-mana lelaki berjumpa mereka. 

“Sebaliknya, apabila saya kenal dengan dia, saya rasa dia boleh diterima keluarga saya dan memang tiada masalah,” katanya turut menerima cincin daripada ibu mentua.

Azza, 35, menyatakan jadual kerjanya masih sibuk dengan penggambaran drama sehingga September nanti. Namun dia tetap akan mencari masa terluang untuk mengadakan majlis resepsi dijangka diadakan pada Mei nanti.

Azlan pula tidak berselindung perasaan gementar ketika berdepan situasi disatukan sebagai suami kepada Azza yang mempunyai ramai peminat. Kata jejaka berasal dari Sungai Petani, Kedah ini, dia gembira sebaik majlis akad nikah selesai. Ketika diijab kabul, dia mengakui merasai perasaan tanggungjawab sebagai suami.

“Saya menyukai karakter diri Azza yang penyayang. Malah, saya menganggap anaknya seperti anak saya juga dan ini membuatkan semangat saya kuat untuk hidup berumahtangga.

“Seperti Azza, jadual kerja saya juga tidak menentu. Mungkin saya dapat meluangkan masa bersamanya ketika cuti,” katanya yang berpeluang mendapat cuti seminggu.

Pada majlis akad nikah, Azza menerima barang hantaran antaranya beg tangan, pewangi Gucci dan barangan kemas Habib manakala barangan untuk Azlan berupa pewangi dan tali pinggang.

Seperti mana pasangan suami isteri lain, Azza bersama Azlan berhasrat berbulan madu selepas mendirikan rumah tangga. Namun, mereka masih membuat perancangan mengenai destinasi pilihan. Dalam pada itu, pasangan bahagia ini juga menyimpan impian menimang cahaya mata jika dimurahkan rezeki.



Telefon 3D


PENGENALAN telefon pintar yang dibangunkan LG Corp berasaskan teknologi tiga dimensi (3D) menjadi tumpuan kalangan peminat peranti teknologi moden tahun ini. 

LG Optimus 3D P920 adalah produk pertama di dunia yang mengetengahkan inovasi penyampaian visual lebih kreatif dan serta menepati standard teknologi 3D tahun ini.

Keberanian syarikat konglomerat kedua terbesar Korea Selatan memanfaatkan ruang yang disediakan sistem operasi Android 2.2 dalam teknologi 3D wajar diberikan pujian.

Penilaian itu berdasarkan kualiti penyampaian visual serta imej yang mampu menandingi kelengkapan digital lain, khususnya televisyen 3D yang boleh didapati di pasaran ketika ini. 

Lebih menarik, LG Optimus 3D P920 adalah peranti moden yang tidak memerlukan penggunaan kaca mata khas 3D ketika melihat semula imej dan video yang dirakam. 

Pada ukuran 128.8 x 68 x 11.9 milimeter dan seberat 168 gram, saiz telefon pintar ini adalah lebih besar. 

Bagaimanapun, reka bentuk luaran berasaskan bahan plastik hitam dan diperkemaskan dengan sentuhan metalik masih mampu mengekalkan ciri ekslusif telefon 3D pertama di dunia. 
Faktor penyumbang kepada saiznya dipengaruhi dua unit pengesan kamera lima megapiksel yang ditempatkan pada bahagian belakang telefon berkenaan. 

Komponen terbabit adalah ciri penting bagi memastikan fungsi penyampaian imej dan video 3D menerusi produk yang lebih kecil dan kompak dirasai. 

Sistem 3D pada telefon pintar LG Optimus itu turut menyokong format video 2D. Ini bagi membolehkan pengguna menikmati format imej Definisi Tinggi (HD) lengkap 1080p kerana sistem 3D yang diperkenalkan hanya mampu menyediakan rakaman visual pada resolusi 720p. 

Operasi kamera untuk imej dan video 3D mudah dikendalikan dengan proses pemindahan mod 2D dan 3D boleh dilakukan menerusi satu kawalan butang fungsi. 

Selain ciri utama 3D, pembangun produk telefon pintar terkini LG tidak memandang remeh fungsi lain untuk model itu, khususnya keupayaan melayari internet. 

Penggunaan prosesor teras berkembar membolehkan pelayaran internet lebih lancar manakala skrin resolusi tinggi memudahkan pengguna membaca teks pada laman web atau e-mel. 

Namun, terdapat beberapa kelemahan pada produk ini seperti aspek kecekapan fungsi kamera dan pengurusan bateri walaupun fungsi 3D tidak digunakan. 

Secara keseluruhannya, penampilan sulung fungsi 3D itu adalah pendekatan yang positif serta berani dan dijangkakan dalam tempoh terdekat lebih banyak produk telefon mudah alih berkonsepkan 3D akan ditawarkan kepada pengguna. 

Namun pada harga lebih tinggi dan bilangan produk digital berasaskan teknologi 3D yang masih rendah, keperluan pengguna untuk memilikinya masih menjadi persoalan. 

Google Malaysia perkenal tiga penambahan baru kepada Google Maps



KUALA LUMPUR: Google Malaysia hari ini memperkenalkan tiga penambahan utama kepada Google Maps, membolehkan pengguna di Malaysia merancang dengan lebih baik perjalanan mereka dan mencari maklumat tepat masa.

Penambahan itu adalah dua lapisan baru, Trafik dan Transit, serta antara muka Bahasa Malaysia.

Sajith Sivanandan, Pengurus Negara Google Malaysia, berkata dengan membuka lapisan Trafik di Maps, pengguna boleh melihat dengan segera sama ada jalan raya sesak atau bergerak lancar berdasarkan kepada kod warna.

Merah bagi jalan sesak, kuning bagi bergerak perlahan dan hijau bagi aliran lancar.

"Lapisan baru ini memudahkan pemandu untuk merancang laluan alternatif ke destinasi mereka," katanya di sini, hari ini.

Transit menyediakan maklumat mengenai perjalanan menerusi sistem pengangkutan awam Malaysia di Google Maps.

Ia juga menawarkan pilihan lebih baik bagi pengguna Malaysia yang mahu mengelakkan kesesakan trafik dan pergi ke bandar dengan menggunakan pengangkutan awam.
Sajith berkata, data bagi Trafik dan Transit diperolehi daripada pelbagai sumber, termasuk, jabatan pengangkutan kerajaan dan penyedia data swasta.
Sementara itu, Google Maps kini tersedia dalam Bahasa Malaysia (BM).

Versi Bahasa Malaysia Google Maps yang lama ditunggu-tunggu itu memberikan pilihan kepada pengguna untuk mengemudi dan berantara muka dengan Google Maps, menggunakan bahasa yang mereka paling selesa.

"Penambahan baru ini adalah sejajar dengan misi Google untuk mengatur maklumat dunia dan menjadikan ia berguna dan boleh diakses sejagat, di samping mengukuh, menambah baik dan menempatkan produk dan perkhidmatan," kata Sajith. - BERNAMA

Jumaat, 23 Mac 2012

Meraung Dalam Api

KAJANG: “Saya terkejut sebaik melihat lelaki yang terbakar seluruh badan di depan rumah saya adalah anak saudara sendiri,” kata Badrul Shah Sahak, 45.

Anak saudaranya, Mohd Farid Hassan, 27, maut selepas melecur hampir 90 peratus badannya dalam kejadian di Kampung Sungai Ramal Dalam, di sini, awal pagi kelmarin.

Mangsa yang bekerja sebagai pemandu dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Serdang, dekat sini, pada jam 2.30 pagi, namun disahkan meninggal dunia beberapa jam kemudian.

Mangsa datang ke rumah bapa saudaranya itu mungkin untuk meminta pertolongan selepas tubuhnya terbakar.
Setakat ini, polis mendapati tiada kesan jenayah di tempat kejadian seperti penemuan petrol atau pemetik api yang boleh mencetuskan kejadian itu.

Sumber dari Hmetro

Khamis, 22 Mac 2012

Gojez bergabung Dengan Bloggeria

Assalamualaikum kepada pembaca & pengikut GojezFM 

Pada hari ini dengan rasminya GojezFM telah  melebarkan sayapnya lagi dengan bergabung   bersama sebuah 
blog yang boleh dikatakan hot jugak dalam dunia hiburan ini iaitu blog dari bloggeria

Diharapkan hubungan kerjasama ini dapat memajukan gojezfm & Bloggeria  bersama-sama kima maju ke depan. 

Rakan-rakan jugak boleh mendengarkan radio gojez.FM di blog mereka 








Ahad, 18 Mac 2012

Terbeak.my Bergabung bersama GojezFM

Assalamualaikum kepada pembaca & pengikut GojezFM 

Pada hari ini dengan rasminya GojezFM telah bergabung (JV) bersama sebuah Fan Page yang Hot di laman sosial FB iaitu TERBAIKK~~ & sebuah Blog mereka iaitu Terbaek.my 

Diharapkan hubungan kerjasama ini dapat memajukan gojezfm & terbaek.my  bersama-sama kima maju ke depan 

Gojez.fm LAYAN BEB!!! 
Terbaik Blog Hiburan & Informasi 






Jumaat, 16 Mac 2012

Ulike memang beruntung

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera.

ULike.com.my dilengkapi dengan program affiliate menawarkan peluang perniagaan kepada anda. Hanya menyertai program percuma ULike.com.my, anda berpeluang mendapat hadiah hebat daripada cabutan bertuah yang dibuat oleh syarikat.

Lagi besar anda membina rangkaian, lagi besar kemungkinan untuk anda menerima hadiah hebat daripada syarikat. Kerana apabila downline anda menerima hadiah, penaja juga turut menerima.

Untuk maklumat lanjut:
http://www.ULike.com.my/manlabatta


Program bisnes online ini sungguh MUDAH. Cuma SMS dan EMAIL laman web anda kepada kawan2. Selainnya, kami buatkan untuk anda. Nk jimat kredit??? Email pown boleh jika xnk SMS

Anda juga di jemput menyertai kami dalam program hebat ULike.com.my, sebagai alternatif kepada menambahkan pendapatan anda dalam kemelut kegawatan dan kos kehidupan yang makin meningkat.

Terima kasih
---

Selasa, 13 Mac 2012

Saya Nak Bersama DIA

BINCANG...(dari kiri) Noormah bersama Faridah dan Amir, semalam.



DARI HATI KE HATI...
Amir terkaku mendengar luahan ibunya,
Faridah yang ditemui kali pertama selepas mereka
terpisah 10 hari.
KUALA LUMPUR: “Saya tahu dia tak berniat nak tinggalkan saya. Selepas ini, saya nak tinggal dengan dia kerana hanya dia yang saya ada di dunia ini. Terima kasih kepada semua, dapat jumpa dia (anak),” kata Faridah Maulud ketika dipertemukan dengan anaknya buat pertama kali semalam sejak ditinggalkan 10 hari lalu.

Dalam pertemuan penuh sayu itu, kedua-dua mereka dilihat tidak berenggang dengan sesekali anaknya, Amir Mohd Omar, 27, menyeka air mata di pipi ibu berusia 66 tahun itu sambil menerangkan dia tidak meninggalkan ibunya sendirian, tetapi terpaksa berbuat demikian atas faktor kesihatan.


Menafikan anaknya sengaja berbuat demikian, Faridah berkali-kali menyatakan yang dia tahu anaknya mengalami masalah kesihatan dan dia sendiri bersetuju untuk dibawa ke sebuah hotel berhampiran Hospital Kuala Lumpur (HKL) bagi memudahkan mereka berdua menerima rawatan.

“Dia ada beritahu saya yang dia nak ke hospital, jadi lebih elok saya ikut dia ke sana kerana takut tinggal berseorangan di rumah di Wangsa Maju kerana baru-baru ini ada kes pergaduhan di situ.

“Cumanya, saya tidak tahu ke mana dia pergi selepas tiga hari tak muncul, tapi dia ada tinggalkan sedikit wang untuk membeli makanan. Hari ini baru dapat jumpa,” katanya ketika ditemui semalam.

Pertemuan itu diadakan hasil inisiatif Harian Metro dengan kerjasama Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKMWPKL) diketuai pengarahnya, Noormah Abd Rauf.

Sebelum itu, Amir hadir ke pejabat JKM WPKL di sini untuk memberi penjelasan kepada Noormah berhubung tindakannya meninggalkan ibu itu bersendirian sehingga membawa kepada laporan polis yang dibuat penyelia hotel itu pada 8 Februari lalu. Selepas itu, dia di bawa ke Pusat Sehenti Bina Diri di Sungai Buloh untuk bertemu ibunya dan berbincang mengenai kewajaran untuk mengambil semula wanita berkenaan tinggal bersamanya dalam waktu terdekat.

Sebaik melihat kelibat anak tunggalnya itu, Faridah tidak henti-henti menangis dan terpaksa ditenangkan Noormah seketika sebelum perbincangan lanjut mengenai status terkini dirinya.

“Saya hendak tinggal dengan dia kerana dia anak saya. Kalau dapat nanti, saya ingin mengajar al-Quran seperti di kampung sebelum ini. “Saya baca artikel mengenai diri saya, tapi saya tahu anak saya buat yang terbaik untuk saya. Mungkin lebih baik di hotel berbanding di rumah kerana saya tinggal seorang, di hotel orang ramai,” katanya.

Sementara itu, Amir berkata, dia bersyukur kerana akhirnya dapat bertemu ibunya dan berterima kasih kepada semua pihak termasuk JKM yang membantu menjaganya sepanjang tempoh itu.

Katanya, ketika ini, fokusnya hanyalah untuk mencari pekerjaan baru selepas berhenti sebagai pegawai pemasaran di sebuah syarikat swasta di ibu negara petang kelmarin.


Sumber dari Hmetro

Kanak-Kanak 5 Tahun Mati di Bakar

JOHOR BAHRU: Misteri kehilangan kanak-kanak berusia lima tahun, Nurul Nadirah Abdullah, dari kediamannya di Flat Seri Delima, Bandar Seri Alam pada 1 Mac lalu terjawab apabila polis mengesahkan dia mati dibunuh.

Ketua Polis Daerah Seri Alam, Superintendan Roslan Zainuddin berkata, mayat rentung yang ditemui berhampiran kediaman berkenaan pada 8 Mac lalu dikenal pasti sebagai mayat Nadirah atau lebih mesra dipanggil Dirang.

“Kami menemui satu mayat rentung di Nusa Damai di sini, pada 8 Mac lalu dan siasatan di lokasi kejadian berjaya menemui serpihan tulang.

“Kami juga berjaya mendapatkan sampel deoxyribonucleic asid (DNA) daripadanya. Ia dihantar ke makmal dan hasilnya mendapati ia sepadan dengan DNA ibu mangsa,” katanya, di sini, semalam.

Menurut Roslan, siasatan awal mendapati rangka berkenaan adalah milik manusia dewasa, tetapi selepas siasatan lanjut dijalankan, ia sebenarnya milik kanak-kanak malang itu.

“Berikutan pengesahan DNA itu, kes berkenaan kini disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh berbanding sebelum ini yang disiasat atas aduan orang hilang.

“Semua empat individu termasuk bapa kandung mangsa yang ditahan sebelum ini akan dilanjutkan tempoh tahanan reman bagi membantu siasatan,” katanya.

Menurut Roslan, pihaknya juga belum dapat memastikan motif sebenar kejadian.

Roslan berkata, berdasarkan pemeriksaan di lokasi kejadian, mayat yang ditemui pada 8 Mac lalu itu rentung teruk hingga menyukarkan pihaknya membuat pengecaman.

Sebelum ini, penemuan serpihan rangka manusia di dalam kawasan ladang kelapa sawit Nusa Damai pada 8 Mac lalu menggemparkan penduduk sekitar kerana menyangka ia milik Dirang.

Rangka manusia yang awalnya disangka dewasa dibakar hingga rentung itu ditemui di dalam sebuah lubang
oleh orang awam sebelum memaklumkannya kepada polis.
Siasatan awal polis mendapati serpihan rangka manusia berkenaan sudah dibakar lebih dari lima hari hingga menyukarkan proses untuk mengenal pasti identiti dan jantinanya.

Isnin, 12 Mac 2012

Lin Dan Juara All England - L.C.W Tarik diri

Jaguh Negara Kecundang

Keputusan kejohanan badminton terbuka Yonex All England 2012, Lin Dan berjaya mengalahkan Lee Chong Wei dengan keputusan 21-19, 6-2. Lee Chong Wei terpaksa menarik diri di set yang ke-2 kerana kecederaan bahu. Perlawanan tersebut berlangsung di The National Indoor Arena, Birmingham.
Lee Chong Wei terpaksa menyerah diri lebih awal pada set kedua setelah mengalami kecederaan di bahu. Chong Wei Tewas pada set pertama iaitu 19-21. Setelah ketinggalan 2-6 pada set kedua beliau terpaksa menyerahkan kemenangan kepada Lin Dan.
Nampakmya Lee Chong Wei ingin menyelamatkan dirinya dari kecederaan yang lebih serius kerana lebih pentingkan sukan Olimpik yang akan datang.


Muka sedih LCW 

#Rakyat Malaysia still sokong ko, untuk perlawanan Olimpik nanti. Ko dah Ambil Tindakan yg betul
                                           

KEPUTUSAN FINAL ALL ENGLAND 2012
Wang Yihan ( CHI ) vs ( CHI ) Li Xuerui 13-21 , 19-21

Tontowi Ahmad dan Lilyana Natsir ( INA ) vs ( DEN ) Thomas Laybourn dan Kamilla Rytter Juhl
21-17 , 21-19

Wang Xiaoli dan Yu Yang ( CHI ) vs ( CHI ) Tian Qing dan Zhao Yunlei 17-21 , 12-21

Cai Yun dan Fu Haifeng ( CHI ) vs ( KOR ) Jung Jae-sung and Lee Yong-dae
23-21 , 9-21 , 14-21

Lee Chong Wei ( MAS ) vs ( CHI ) Lin Dan 19-21 , 2-6 ( Lee Chong Wei Retired )

Ahad, 11 Mac 2012

Budak Hantu

KUALA LUMPUR: Sungguh membimbangkan apabila penagihan syabu bukan saja menular di kalangan pelajar seawal usia 13 tahun, malah ada budak semuda 10 tahun dijadikan ‘keldai dadah’ oleh sindiket bagi mengaburi pihak berkuasa.

Selain menjejaskan pembelajaran dan memudaratkan kesihatan mental serta fizikal, penyalahgunaan syabu yang juga dikenali sebagai ‘ice’ dan ‘batu’ di kalangan pelajar boleh menjerumuskan mereka ke kancah jenayah.

Buktinya, ada yang ‘berperangai hantu’ apabila berani mencabul rakan sekelas, bergaduh dengan guru dan mencuri duit ibu bapa.

Bagi pengedar cilik pula, kemiskinan hidup menjadi alasan mereka mudah terjebak dengan pujuk rayu sindiket dadah biarpun upah diterima tidak seberapa.


Berikut pengakuan beberapa pelajar dan individu yang sukar melupakan ketagihan selepas terjerat dengan bahan terlarang itu sejak di bangku sekolah, selain kisah keberanian pengedar kanak-kanak di Sabah demi sesuap nasi.


Sumber dari Hmetro

Khamis, 8 Mac 2012

Kolej "aneh" di serbu

SIASAT...antara pelajar warga asing yang ditahan Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Imigresen Putrajaya, semalam.


KUALA LUMPUR: Bermula daripada pemilik, tenaga pengajar, penuntut hinggalah pengawal keselamatan, semuanya warga asing.

Itulah ‘keanehan’ sebuah kolej swasta di ibu negara yang diserbu penguat kuasa Jabatan Imigresen semalam, kerana bukan saja tidak berdaftar dengan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) sejak beroperasi dua tahun lalu, malah pekerja dan pelajarnya menyalahgunakan pas perjalanan dimiliki. 

Kolej itu yang beroperasi di sebuah rumah kedai tiga tingkat itu diserbu Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Imigresen Putrajaya jam 10.30 pagi semalam.

Timbalan Penolong Pengarah 1, Bahagian Penguatkuasaan Imigresen, Abdul Malik Bujang berkata, hasil serbuan itu, enam tenaga pengajar dan 44 penuntut yang belajar di dalam kelas serta seorang pengawal keselamatan warga Sudan ditahan.


Menurutnya, kolej yang menawarkan kursus pengajian Bahasa Inggeris itu dipercayai beroperasi sejak tiga tahun lalu dan mempunyai lebih 300 pelajar yang berasal dari pelbagai negara Timur Tengah, Russia, China dan Kemboja.


#Sumber dari Hmetro

Rabu, 7 Mac 2012

Peguam Malaysia Mintak Nyawa Di Youtube


JOHOR BAHRU 30 Jan. – Polis negeri ini akan bekerjasama dengan polis antarabangsa (Interpol) untuk mengesan seorang peguam yang dikehendaki bagi membantu siasatan satu kes jenayah pecah amanah melibatkan kerugian RM660,000.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial negeri, Asisten Komisioner Rosman Omar berkata, lelaki itu, Kamal Hisham Jaffar, 42, dipercayai masih berada di Malaysia.
“Jika dia berada di luar negara, kita akan bekerjasama dengan Interpol kerana kenyataannya amat penting bagi kes tersebut,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Difahamkan, Kamal Hisham kini berada di Dubai berikutan tersiarnya satu iklan di beberapa akhbar tempatan baru-baru ini menunjukkan beliau menerima satu anugerah di sana.
Dalam iklan itu, beliau dilihat menerima anugerah The Emerging Legal Consultant In The UAE Award-2011 di Anugerah Perniagaan Malaysia Kedua di Dubai pada 18 Disember 2011 bagi pihak Kamal Hisham & Associates.
Namun, Utusan Malaysia dimaklumkan mengikut rekod Jabatan Imigresen, lelaki berkenaan tidak pernah keluar negara dan masih berada di negara ini.
Mengulas lanjut, Rosman berkata, peguam terbabit memiliki kad pengenalan bernombor 700301-01-5853 dan alamat terakhir di No. 6, Lorong Mutiara, Kampung Melayu Majidee di sini.
Beliau berkata, kenyataan daripada Kamal Hisham amat diperlukan dan penting bagi menyelesaikan kes yang disiasat di bawah Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara maksimum 20 tahun, sebatan dan denda jika sabit kesalahan.
“Saya menyeru orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat mengenai peguam berkenaan diminta menghubungi pegawai penyiasat, Asisten Supritendan Azlan Ahmad di talian 07-3354177 atau 019-4101222,” katanya.
Apa yang menarik, di kala peguam ini membuat rayuan, ada pembaca yang memberikan komen berikut di Youtube;
La.. Baru aje minggu lepas, keluar gambar dia dlm FB tunjuk dia menyengih2 bergambar dgn Pak Lah kat Dubai. Kononnya tengah negotiate ig business kat sana. Semua kengkawan dia ucap tahniah dlm FB. Buka lah FB dia. Ada masalah, selesai lah dgn Polis. Serah diri abis cerita.

Sumber Dari mynewshub

Ibu Rakam Anak di ROgol Teman Lelaki


SHAH ALAM - Seorang janda bukan sahaja bertindak keji membiarkan anaknya diratah teman lelakinya, malah tambah jijik dia tergamak merakam aksi rogol itu menggunakan telefon bimbit untuk kepuasan nafsu.

Nasib kanak-kanak berusia 11 tahun itu mendapat pembelaan apabila Mahkamah Sesyen di sini menjatuhkan hukuman penjara 21 tahun terhadap wanita itu kerana bersubahat dengan teman lelakinya merogol mangsa, tiga tahun lalu.

Hakim Latifah Mohd Tahar turut menjatuhkan hukuman penjara 30 tahun dan 15 sebatan terhadap tertuduh Ma Kassim Sirat, 44.

Ma Kassim, pemandu teksi, mengaku bersalah atas tiga pertuduhan merogol mangsa di sebuah pangsapuri di Rawang pada 12 tengah malam, pertengahan Disember 2009 dan 30 Januari 2010, dan jam 10 malam, Mac 2010.

Sementara itu, ibu kanak-kanak itu didakwa bersubahat dengan teman lelakinya di tempat dan masa yang sama.

Pasangan kekasih itu didakwa mengikut Seksyen 376 (2) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Peguam Roland Engan dan M Hafiz Zainol Abidin memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan dengan mengambil kira pengakuan salah anak guamnya yang telah insaf dan menyesal.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya Hemy Annerina Haja Mydin memohon mahkamah menjatuhkan hukuman berat kerana peranan ibu mangsa yang bersubahat dalam kes itu amat mendukacitakan.

"Perkara ini menyedihkan kerana ia tidak pernah didengar dalam mana-mana kes sebelum ini," katanya.

Beliau yang dibantu oleh Timbalan Pendakwa Raya R Kalaiyarasi berkata, mahkamah perlu mengambil kira kesan terhadap mangsa yang trauma sepanjang hayat akibat perbuatan kedua-dua tertuduh.

"Setiap hari, mangsa akan tertanya-tanya mengapa ibunya sendiri tidak menyelamatkannya (dari kejadian rogol). Hanya disebabkan oleh nafsu kedua-dua tertuduh, mangsa berdepan titik hitam dalam hidupnya. Kecederaan fizikal boleh diperbaiki, tetapi tidak emosi," katanya.

Berdasarkan keterangan mangsa, ibu memanggilnya masuk ke bilik tidur sebelum Ma Kassim merogolnya.

Pada kejadian kedua, ibu mengumpan mangsa dengan hadiah sempena hari lahir dan pada kejadian terakhir, wanita itu merakam perbuatan terkutuk lelaki itu.


#Sumber dari Sinar Harian

Selasa, 6 Mac 2012

Percintaan ini - Ezad

Intro: Em D B7 D Em D B7

Em D
Masih terbayang di ruang matamu
B7 Em
Saat indah bersamamu dulu
Em D
Masihku ingat janji manismu
C B7
Bertakhta di hatiku
Em D C D
Ohhh ohhh ohhh


Em Am
Di kala itu engkau lah bintang
D G
Menyuluh mlm yg kegelapan
C Am
Tetapi kini tiada lagi
C B7
Tinggal aku sendiri


Am D
Percintaan ini amat memilukan
G C
Perpisahan ini sungguh menyakitkan
Am
Namun apa daya terpaksa
C B7
Ku telan semua kepahitan


Am D
Kepiluan ini meracun hidupku
G C
Kesunyian ini membunuh jiwaku
Am
Tergamak kau sayang
C B7
Melihat diriku dalam kesedihan
Em
Dipermainkan olehmu


Em C
Sia sia saja percintaan ini
D G B7
Tak bisa sampai ke puncaknya
Em C
Sekelip mata hilang semuanya
D B7
Yg tgl hanya airmata

Em
Ohh ohhh ohhh....

Outro: G Am Em G Am C D Em

BEN ASHAARI AJAK KORANG KRITIK BLOG AKU

tarik tutup : 6/3/2012

Join Segmen Abang Ben iaitu knp blog korang msti di kritik. :wakakaka so jgn segan & malu nk blogwalking ke blog MK komen a korang nk komen ap cause MK baru lagi blajar wat blog atas bantuan rakan MK 

KENAPA BLOG INI PERLU DI KOMEN????

1. cause saya orang baru dalam dunia blog :hehe
2. cause saya suke tulis ap yg saya rasa patut saya tulis 

#sumber dari Ben Ashaari 

10 Masjid Terbesar di Dunia

Di dunia ini terdapat beribu-ribu buah masjid telah terbina. Ada yang besar,kecil dan sederhana. Bagaimanapun, pendedahan mengenai masjid-masjid yang menarik di dunia ini kurang mendapat liputan yang meluas. Jadi di bawah ini antata gambar-gambar masjid yang terbesar di dunia.


Masjid Baitul Mukarram, Dhaka, Bangladesh


Masjid Faisal , Islamabad, Pakistan

Sultan Mosque, Singapore


Baiturrahman, Bandar Aceh, Indonesia

Taj’ul Masjid, Bhopal, India





Zahir Mosque, Kedah, Malaysia

Masjid Al Aqsa, Jerusalem, Israel (Palestine)


Masjid Al Nabawi, Madina, Saudi Arabia



Masjid Al Haram, Makkahm, Saudi Arabia



Sumber dari Berita Gmepak


Isnin, 5 Mac 2012

Matahari kini Milik seorang wanita Sepanyol


Setelah berjuta-juta tahun, akhirnya Matahari memiliki pemilik.Seorang perempuan dari wilayah lembab di Sepanyol, Galicia mengatakan dia telah mendaftarkan planet itu di mahkamah setempat sebagai harta bendanya. Angeles Duran (49) mengatakan dia melakukan tindakan tersebut pada September, setelah dia membaca mengenai seorang lelaki Amerika yang telah mendaftarkan dirinya sebagai pemilik Bulan dan sebahagian besar planet di Galaksi Bimasakti.

Dengan berbekal surat yang dibuat mahkahmah, Angeles Duran secara rasmi mengkukuhkan diri sebagai pemilik matahari.

Memang ada kesepakatan antarabangsa yang menyatakan tak ada negara yang boleh mengatakan memiliki atas satu planet atau bintang pun, tapi kesepakatan itu tak menyebut-nyebut mengenai perseorangan, kata Angeles Duran. “Tak ada penghalang, saya membuatnya secara hukum, saya tidak bodoh, saya tahu hukum. Saya melakukan itu tapi orang lain juga dapat melakukannya, itu cuma berlaku buat aku sebagai yang pertama.”

Dokumen yang dikeluarkan tersebut menyatakan Angeles Duran sebagai “pemilik Matahari, satu bintang jenis G2, yang berada di pusat Sistem Tata Surya, dan dari Bumi berada dalam jarak sekitar 149.600.000 kilometer. Angeles Duran, yang tinggal di kota kecil Salvaterra do Mino, mengatakan ia sekarang ingin mengenakan bayaran buat siapa sahaja yang menggunakan Matahari dan memberi separuh dari hasilnya kepada pemerintah Sepanyol.

Jual ‘dara’ anak


JOHOR BAHRU: Seorang ibu yang juga penghidap HIV tergamak memaksa anak dara suntinya melacur, malah bercadang menjual remaja berusia 13 tahun itu kepada mana-mana lelaki yang berminat, semata-mata untuk mendapatkan wang dengan cara mudah.
Bagaimanapun, remaja itu bernasib baik apabila seorang lelaki yang berniat melanggannya, simpati akan nasibnya selepas mangsa menceritakan keadaan sebenar lalu menyerahkannya kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk diberi bantuan.

Pengarah JKM Johor, Khatijah Abdullah (gambar) yang mendedahkan kejadian itu berkata, wanita penghidap HIV terbabit tergamak bertindak demikian sebagai jalan mudah untuk melepaskan tanggungjawab sekiranya dia ditimpa perkara tidak diingini selain meringankan bebannya.
“Semuanya terdedah selepas kami menerima maklumat berkaitan cubaan menjual mangsa daripada pelanggan gadis itu yang simpati dengan nasib malangnya.

“Itu kali pertama mangsa dipaksa melacur, jadi dia merayu kepada lelaki terbabit supaya jangan mengapa-apakannya serta menceritakan nasib malangnya. “Lelaki itu yang simpati kepada mangsa tidak jadi melanggannya, sebaliknya menyerahkan mangsa kepada kami,” katanya ketika ditemui Harian Metro.

Khatijah berkata, pihaknya melakukan intipan selama beberapa hari dan mendapati dua beranak berkenaan menyewa bilik sebuah rumah kedai di sekitar bandar raya ini.
“Kami kemudiannya menyerbu bilik berkenaan. Selepas diselamatkan, gadis berkenaan kemudiannya ditempatkan di sebuah pusat perlindungan di sekitar bandar raya ini,” katanya.

Menurutnya, hasil soal siasat remaja perempuan itu didapati keciciran sekolah dan sebelum ini ibunya juga memaksanya mengemis untuk mendapatkan wang. “Mangsa mendakwa ibunya juga pernah cuba memujuknya untuk melacur beberapa kali namun gadis berkenaan berjaya mengelak.
“Ibunya yang turut kami tahan kini ditempatkan di sebuah pusat perlindungan pesakit HIV di Taman Abad. Ketika disoal siasat, pada mulanya dia enggan mengaku cuba menjual anak gadisnya tetapi akhirnya mengubah pengakuan,” katanya.

Khatijah bagaimanapun enggan mendedahkan harga yang ditetapkan ibu gadis terbabit ketika dia mahu dijual. Menurutnya, mangsa kini sudah menyambung persekolahan malah sentiasa diberikan kaunseling selain didedahkan dengan aktiviti berfaedah baginya meneruskan kehidupan baru.

Khatijah berkata, mana-mana ibu bapa atau penjaga yang mengabaikan anak atau individu yang dijaga boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 33, Akta Kanak-kanak 2011.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan kes pengabaian kanak-kanak mahupun remaja berusia kurang 18 tahun diminta untuk menyalurkan aduan kepada JKM di talian 07-2282971.

#Sumber dari Hmetro

Berkubang buang susuk

   
                                                                                           SERAP...susuk emas meresap ke dalam kulit pemakai. 

KUALA TERENGGANU: Melihat rakan karib mati dalam keadaan ngeri apabila wajah berubah hodoh dengan kulit seolah-olah hangus akibat memakai susuk, seorang wanita insaf dan nekad membuang susuk dipakainya lebih 20 tahun.
Wanita berusia 48 tahun itu yang hanya mahu dikenali sebagai Hayati berkata, kematian sahabatnya menginsafkannya menyebabkan dia bertaubat dan kembali ke pangkal jalan kerana tidak sanggup mengalami nasib serupa.
“Bagaimanapun, bukan senang untuk membuang pelbagai susuk yang lebih 20 tahun tertanam di beberapa anggota tubuh kerana prosesnya amat menyeksakan.
“Saya terpaksa berendam seminggu dalam kubang kerbau dengan bantuan bomoh yang membuang debu-debu susuk di dalam tubuh. 
“Sepanjang seminggu itu, makanan dihantar bomoh berkenaan kerana kubang kerbau tempat saya berendam jauh daripada orang ramai,” katanya yang sedia berkongsi keterlanjuran silamnya sebagai iktibar kepada masyarakat.
Hayati berkata, dia mula memakai susuk ketika berusia 25 tahun berikutan ingin kelihatan cantik supaya kedai makan diusahakannya menarik pelanggan.

#Symber dari Hmetro

Ahad, 4 Mac 2012

Nenek 116 tahun ingin kahwin lagi


MASIH SIHAT... Puan yang berusia 116 tahun bersama anak, cucu dan cicitnya ketika program Jalinan Mesra Bersama Warga Emas yang diadakan di rumahnya.

KANGAR: Wanita tertua di Perlis, Puan Ahmad, berusia 116 tahun, yang menjanda sejak lebih 30 tahun lalu, masih menyimpan hasrat untuk bertemu jodoh dengan lelaki yang mampu menjaganya sebelum menghembuskan nafas terakhir.
“Pilihan kali ini biar di kalangan lelaki yang mampu menjaga tok. Tok tidak mahu lelaki yang laih (sudah tidak larat) seperti sebelum ini yang semuanya terlebih dulu meninggalkan tok buat selama-lamanya.

“Bagaimanapun, semuanya ketentuan Allah kerana ia membabitkan jodoh... jika hampa (pemberita) tanya sama ada tok nak kahwin lagi untuk kali ketujuh... memang tok teringin nak kahwin.
“Tok tak malu nak sembunyi hasrat untuk berkahwin yang mungkin kali terakhir jika bertemu jodoh sesuai. Ciri-ciri pilihan suami kali ini biarlah lebih bertenaga daripada tok,” katanya yang mampu mendengar dengan jelas dan mempunyai penglihatan yang baik ketika ditemui di rumahnya di Padang Keria, Sanglang, dekat sini, semalam.

Terdahulu, kerajaan negeri dengan kerjasama Jabatan kebajikan Masyarakat (JKM) dan Pusat Kebajikan Semenanjung Malaysia (PKSM) menganjurkan Majlis Kenduri Rakyat serta program Jalinan Mesra Bersama Warga Emas di rumah Puan.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu dan isteri, Datin Seri Asiah Asmuni hadir menyampaikan sumbangan terbabit. Puan turut menerima bantuan sara hidup berjumlah RM300 sebulan daripada JKM.
Hadir sama, Pengerusi PKSM, Datuk Mustika Junaidah Hussin serta anak kedua dan ketiga Puan, Teh Man, 65, dan Mat Yusop, 63.

Puan pernah berkahwin enam kali dan mempunyai empat anak selain 19 cucu dan 47 cicit. Bagaimanapun, semua enam suami yang dikahwini sudah lama meninggal dunia.
Mengulas lanjut, Puan berkata, dia hasrat memperoleh jodoh di kalangan lelaki lebih muda daripadanya bagi membantu melakukan kerja harian di rumah bagi mengelak bebanan terus kepada anak.

“Tok tak mahu terus membebankan anak kerana mereka juga ada tanggungjawab lain. Walaupun menetap bersama seorang anak di rumah ini, semua kerja harian tok lakukan sendiri.

“Anak tak bantah hasrat tok nak kahwin lagi jika bertemu jodoh,” katanya.


#sumber dari Hmetro

Superstar YOUTUBE

NURNAZARINA... pelajar perubatan Unimas.
__________________________________________




KUALA LUMPUR: Buat persembahan, rakam, muat naik ke YouTube dan tunggu tuah. Jika memang berbakat dan bernasib baik, rakaman itu bakal menarik minat jutaan penonton, sekali gus melonjakkan si penyanyi menjadi ‘superstar’ dalam sekelip mata.
Fenomena yang sebelum ini menggegarkan industri hiburan di Barat kini menular di Malaysia. Terbaru, ‘budak sekolah’ Najwa Latif mencipta kejutan apabila rakaman lagunya, Cinta Muka Buku yang dimuat naik ke Youtube ditonton enam juta pelayar Internet.



Walaupun ada pihak mendakwa lagu nyanyian dan ciptaan Najwa ‘biasa-biasa’ saja, pihak industri hiburan terpaksa mengalah dengan kehendak peminat kerana ia menjadi trend terkini.


TASHA... dari Saba





Ternyata gelombang itu sungguh kuat hingga semakin ramai anak muda turut mencuba nasib menjadikan YouTube sebagai batu loncatan untuk menggapai impian bergelar penyanyi terkenal selepas kejayaan sama turut dicatat Yuna dan Zee Avi.

Terkini, beberapa remaja yang memuat naik lagu nyanyian mereka di YouTube turut dilihat mempunyai peluang cerah untuk mencipta nama. Antaranya Ainan Tasneem, Tasha Manshahar, Nur Nurnazarina, Ajek Hassan, Syed Shamim dan Amri.

Walaupun didakwa menggunakan YouTube sebagai batu loncatan supaya bakat mereka disedari penggiat seni, seterusnya menggapai impian menjadi artis, kebanyakan ‘bintang muda’ terbabit menegaskan, pada mulanya rakaman yang dimuat naik hanya sebagai tatapan teman dan keluarga.


Hal ini diakui Ainan Tasneem Ridzuan, 20, yang kini popular dengan lagu Aku Suka Dia.

“Saya memuat naik rakaman sekadar suka-suka, malah tidak pernah terlintas untuk menceburi bidang nyanyian secara serius.

“Menyanyi sekadar hobi, tak mungkin saya bergiat serius sebagai penyanyi. Ibu bapa tidak menghalang hobi itu, tetapi kurang menggalakkannya.

“Sejak kecil saya bercita-cita menjadi pensyarah dan tiada masalah untuk memenuhi permintaan mereka. Mungkin segelintir masyarakat menganggap saya menjadikan YouTube untuk menampilkan bakat, namun ia sebenarnya hanya sebagai memenuhi permintaan teman rapat,” kata penuntut Universiti Malaysia Perlis (Unimap) dalam jurusan Sarjana Kejuruteraan Bioproses ini.

Bermula dengan memuat naik rakaman ‘cover version’ di Facebook (FB), Ainan dicabar menghasilkan lagu sendiri, lalu terhasillah lagu Aku Suka Dia sebelum seorang teman FB memuat naik rakaman itu di Youtube.

“Tak sangka lagu itu menarik 750,000 penonton, menyebabkan saya terus menggunakan medium itu untuk memuat naik rakaman lagu yang pernah dipopularkan penyanyi lain,” katanya yang kini bernaung di bawah syarikat rakaman Music Vally.

Sementara itu, gadis kelahiran Sandakan, Sabah, Tasha Manshahar atau nama sebenarnya, Nur Nadia Natasha Mohd Manshahar, 20, mula memuat naik rakamannya di YouTube sejak berusia 16 tahun.

Gadis ini turut ditawarkan menjadi artis syarikat rakaman Music Valley, namun menolak kerana bimbang tidak dapat membahagikan masa antara kuliah dengan komitmennya sebagai penyanyi.

Penuntut tahun pertama Sarjana Muda Perguruan Pengkhususan Bahasa Inggeris di Institut Perguruan Ilmu Khas ini meletakkan pelajaran sebagai keutamaan kerana mahukan masa depan yang lebih terjamin.

“Memuat naik rakaman di YouTube hanya untuk berkongsi bakat dengan teman yang meminati muzik. Buat masa ini saya tak boleh melakukan dua perkara dalam masa sama. Justeru, biar saya tamatkan pengajian terlebih dulu.

“Pun begitu, minat terhadap muzik tidak pernah surut dan jika satu hari nanti saya bernaung dengan mana-mana syarikat rakaman, saya akan menyanyi tapi tetap berpegang dengan pendirian sekadar mengisi masa lapang,” katanya yang bukan saja pandai memetik gitar tetapi turut mahir bermain keyboard.

Berbeza dengan Nurnazarina Mahrif, 29, atau lebih popular dengan nama jolokan The Shy Singing Doctor, pembabitannya menghasilkan video nyanyian semula yang dimuat naik ke YouTube pada mulanya dilakukan sekadar memenuhi permintaan arwah ibunya, Rakiah Abdul Rahman yang meninggal dunia akibat barah payudara pada Ogos 2011.

“Arwah ibu sangat meminati lagu ‘Padamu Ku Bersujud’ nyanyian penyanyi Indonesia, Afghan dan meminta saya mencarikan cakera padat lagu itu atau memuat turun di Internet.

“Malangnya, saya tidak menjumpai album itu dan bertekad menyanyikannya sendiri sebagai kejutan kepada arwah ibu. Saya menyiapkan video itu dua hari sebelum kematiannya, tetapi dia tidak sempat menonton.

“Saya terkilan kerana tidak dapat menunaikan hasrat terakhirnya dan sejak itu saya aktif merakam dan memuat naik video ke Youtube. Sehingga hari ini saya ada 69 rakaman video nyanyian semua penyanyi popular dalam serta luar negara,” katanya yang bertugas di Unit Radioterapi Onkologi dan Paliatif, Hospital Umum Sarawak (HUS).

Graduan Ijazah Sarjana Muda Perubatan Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) itu berkata, melalui sesi menyanyi, dia dapat meredakan tekanan kerja selain menjadi terapi memulihkan semangat selepas kehilangan ibu tersayang.

Mendapat dorongan bapanya, bekas wartawan Radio Televisyen Malaysia (RTM) Kuching, Mahrif Bujang, 64, Nurnazarina turut diberikan sokongan oleh rakan setugas dan pesakit untuk terus menunjukkan bakat terpendam itu.

“Terbabit dalam bidang ini tidak bermakna saya mengabaikan tanggungjawab, saya hanya melakukannya pada waktu rehat atau selepas waktu kerja, malah ia sedikit pun tidak mengganggu tugas saya sebagai doktor,” katanya.
































Sabtu, 3 Mac 2012

Sharifah Aleya Dan Ashraf Sah Bercerai Talak Satu


Terkejut juga kami apabila dapat tahu yang pasangan suami isteri ini telah selesai urusan penceraian mereka secara aman beberapa hari yang lalu. Hmm. 

Laporan KOSMO! keluaran hari ini menyebut yang penyampai radio Hot FM Sharifah Aleya & suami, Muhammad Ashraf Aasimudin sah bercerai talak satu.

Sharifah Aleya & Ashraf khabarnya menjalani proses bercerai secara baik & atas persetujuan bersama dalam satu proses tertutup pada 29 Februari lalu di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bestari.

Sharifah Aleya yang di’hubungi mengesahkan berita ini tetapi enggan mengulas panjang melainkan meminta peminat & rakan semua mendoakan yang terbaik buat mereka berdua selepas ini. 

Pasangan ini berkahwin sekitar Disember 2007 yang lalu & memiliki memiliki sepasang anak kembar Aza Ameena dan Asha Ameena, yang kini berusia dua tahun setengah.

Sumber dari Klil sini

Jacky Chan Maut Nahas Jalan Raya


TIMBALAN Pengerusi Parti Bersatu Sabah (PBS) Bahagian Karamunting, maut setelah kenderaan pacuan empat roda yang dipandunya terbabit dalam nahas jalan raya di Kilometer 16, Jalan Labuk di Simpang Jalan Seguntor, Sandakan, Jumaat.


Dalam kejadian pukul 12.30 tengah hari itu, mangsa, Jacky Chan Che Kwok, 50, meninggal dunia di tempat kejadian setelah kenderaannya dirempuh oleh sebuah lori tangki minyak ketika keluar dari simpang Seguntor.


Ketua Polis Daerah, ACP Rowell Marong berkata ketika kejadian mangsa mengikuti konvoi empat buah kereta yang mengiringi rombongan Anggota Parlimen Batu Sapi, Datin Linda Tsen Thau Lin.


Katanya kereta mangsa berada di belakang konvoi itu ketika keluar dari simpang itu tetapi gagal mengelak lori tangki minyak yang menuju ke arah bandar Sandakan.


Katanya, jurugambar Anggota Parlimen itu, Chang Kim Fah, berusia dalam lingkungan 30-an, yang menaiki kenderaan mangsa turut mengalami kecederaan parah dan sedang menjalani rawatan di Hospital Duchess of Kent di sini. (BERNAMA)


Zahida Rafik terkedu


AMPANG: Pelakon Zahida Mohamed Rafik, 37, kerugian RM200,000 dilarikan pemandu peribadinya selepas diarah memasukkan wang berkenaan ke dalam akaun banknya.
Zahida yang popular menerusi filem komedi Anak Mami The Movie menyerahkan wang tunai berkenaan kepada lelaki berusia 37 tahun itu pada kira-kira jam 11 pagi Rabu lalu dan sejak itu suspek gagal dihubungi serta dipercayai sudah melarikan diri.

Pelakon kacukan Melayu-Pakistan itu yang menjalankan perniagaan milik keluarganya di sini turut ke rumah suspek untuk mencarinya, tetapi tidak berhasil apabila dimaklumkan lelaki berkenaan tidak pulang ke rumah dan gagal dihubungi.
Zahida kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ampang Jaya, di sini, pada petang hari sama.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin mengesahkan menerima laporan berkenaan dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 406 Kanun Keseksaan kerana pecah amanah.

Sementara itu, Zahida ketika dihubungi semalam berkata, apa yang berlaku mungkin kesilapannya sendiri kerana terlalu percaya terhadap pemandunya itu.
“Saya percayakannya sebab dia sudah bekerja dengan saya hampir lima tahun dan sebelum ini tidak pernah melakukan apa-apa kesalahan,” katanya.

Zahida berkata wang RM200,000 itu sepatutnya digunakan untuk membuat pembayaran kepada rakan perniagaannya di China.
“Sebelum ini sudah banyak kali dia (suspek) membantu saya dalam urusan memasukkan duit ke dalam akaun bagi urusan kerja, tapi tidaklah jumlah yang besar sebegini. “Kebiasaannya saya akan turut sama pergi dan dia hanya menemani. Namun, kali ini saya benar-benar tidak sempat kerana ibu sakit dan saya agak kelam-kabut di rumah bagi menguruskan beberapa perkara,” katanya. Menurut Zahida, dia langsung tidak menjangka pemandunya sanggup menghilangkan diri bersama wang RM200,000 itu.

“Sebelum membuat laporan polis, saya ke rumahnya. Maklumlah sudah hampir lima tahun dia bekerja dengan saya, saya kenal anak-anak dan ibunya yang tinggal bersama. “Mungkin juga dia ada masalah kewangan atau memerlukan duit, jadi saya ke rumahnya untuk bertanya dan berbincang. Namun ibunya hanya memberitahu dia sudah beberapa hari tidak pulang ke rumah. Jadi, saya tiada pilihan selain melaporkannya kepada polis,” katanya.


#Sumber dari Hmetro